top of page
Search
  • Writer's pictureNikolaos Karamichalakis

Εμβόλιο για κορωνοϊό και άτομα με καρδιακά νοσήματα

Προκαλεί πρόβλημα στην καρδιά και στο καρδιαγγεικό σύστημα ο ιός COVID-19;


Η μυοκαρδιακή βλάβη που σχετίζεται με την οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος από τον κορωνοϊό 2019 (COVID-19)υπήρξε ένα σημαντικό θέμα από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο τραυματισμός του μυοκαρδίου είναι συχνός και σχετίζεται με δυσμενή έκβαση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση ανέδειξε ότι τουλάχιστον το 8,0% των ασθενών με COVID-19 εμφάνισαν οξεία μυοκαρδιακή βλάβη και το ποσοστό ήταν περίπου 13 φορές υψηλότερο ασθενείς με σοβαρή νόσο που νοσηλεύτηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς σοβαρή νόσο.

Οι πιθανές εκδηλώσεις μυοκαρδιακής βλάβης σε ασθενείς με COVID-19, βάσει των δεδομένων και των στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί, περιλαμβάνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδα, οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική εμβολή και μυοκαρδιοπάθεια επαγόμενη από στρες. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να συνυπάρχουν στους ίδιους ασθενείς.

Η συστηματική φλεγμονώδη απάντηση από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη και δυσλειτουργία του μυοκαρδίου, ειδικά παρουσία προϋπάρχουσας καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, οι στεφανιαίες αρτηρίες εμφανίζουν αθηροσκληρωτικές πλάκες με αυξημένη φλεγμονώδη δραστηριότητα που είναι επιρρεπείς σε ρήξη με επακόλουθη ισχαιμία και έμφραγμα μυοκαρδίου.


 Ένα μεγάλο ποσοστό καρδιακών εκδηλώσεων αποδίδεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου τύπου Ι ή II. Το τύπου Ι έμφραγμα μυοκαρδίου χαρακτηρίζεται από θρόμβωση που προκαλείται από ρήξη ή διάβρωση αθηρωματικής πλάκας, ενώ το τύπου ΙΙ προκαλείται από την ανισορροπία στην προσφορά και την κατανάλωση οξυγόνου από το μυοκάρδιο. Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό της συστηματικής φλεγμονής, στις καρδιαγγειακές συννοσηρότητες και σε άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ. μεγαλύτερη ηλικία). Υπάρχει επίσης η πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας επαγώμενης από στρες, που μπορεί να προκληθεί λόγω σοβαρού συναισθηματικό στρες με ή χωρίς σωματικό τραυματισμό.
Συχνές είναι η καρδιακές αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή για αυτό και πολλοί από του ασθενείς χρειάζεται να λάβουν για αυξημένο χρονικό διάστημα αντιπηκτική αγωγή. Τέλος οι καρδιαγγειακές ανεπιθύμητες ενέργειες διαφόρων αντιικών και αντιεπιδημικών φαρμάκων δεν πρέπει να αγνοούνται.

Ποιοι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;


Με τον όρο καρδιοπαθής υπάρχει μια γενίκευση και δεν εμπίπτουν όλοι όσοι έχουν καρδιολογικό ιστορικό στις ευπαθείς ομάδες.


Στην ομάδα των ευπαθών ατόμων λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος περιλαμβάνονται άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, όπως η διατατική και η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Σε αντίθεση, δε χαρακτηρίζονται ευπαθή άτομα, αυτοί που έχουν ελεγχόμενη υπέρταση ή υπερχοληστεριναιμία λαμβάνοντας συστηματικά την αγωγή τους ή άτομα με καρδιακές αρρυθμίες που τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή ή έχουν υποβληθεί σε κατάλυση.


Πρέπει να κάνουν το αναμενόμενο εμβόλιο άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα;


Για όλους τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, σαφώς και πρέπει να υποβληθούν σε εμβολιασμό οι καρδιοπαθείς. Ειδικά τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται και ξανανοσηλεύονται λόγω απορρύθμισης της νόσου και μια από τις πιο συχνές αιτίες απορρύθμισης είναι οι λοιμώξεις. Οι επαναλαμβανόμενες νοσηλείες είναι επίπονες τόσο για τους ασθενείς, τα άτομα που τους φροντίζουν, αλλά για το σύστημα Υγείας. Είναι σημαντικό να προλαμβάνονται νοσηλείες και επανεισαγωγές, καθώς αποτελούν κακό προγνωστικό σημείο και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Σε αυτούς τους ασθενείς υπάρχει οδηγία από την Ευρωπαϊκή και την Αμερικάνικη καρδιολογική εταιρία για συστηματικό εμβολιασμό τόσο για την εποχική γρίπη όσο και για τον πνευμονόκοκκο.


Είναι τα εμβόλια ασφαλή;


Ναι σαφώς και είναι ασφαλή. Η ανεπιθύμητες ενέργειες υπολογίζονται σε 1 ανά 1.000.000 και εμφανίζονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Συνήθως αφορούν τοπικό ερεθισμό στο σημείο της έγχυσης, αίσθημα κακουχίας και πυρετό.

Τα εμβόλια είναι η πλέον δραστική και αποτελεσματική λύση για τη καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πριν από την κυκλοφορία των εμβολίων για πνευμονιόκοκκο το 2000, είχαμε περίπου 14,5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων από πνευμονιόκοκκο και πάνω από 800.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο. Το χρονικό διάστημα 2011-2020, περίπου 1,5 εκατομμύριο ζωές, έχουν σωθεί χάρη στα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια.


Όλοι οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες χρειάζεται να εμβολιαστούν ώστε να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικά προστατευμένοι από τον ίο, αλλά και για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, καθώς αυτά τα άτομα πολύ συχνά επισκέπτονται νοσηλευτικά ιδρύματα και το υγειονομικό σύστημα.


12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page