top of page
Search
  • Writer's pictureNikolaos Karamichalakis

Κορωνοϊός και καρδιά: μύθοι και πραγματικότητα

Η ασθένεια από κορωνοϊό το 2019 (COVID-19) προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, προσβάλλοντας χιλιάδες άτομα σε πολλές χώρες. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια στον αέρα από προσβεβλημένο άτομο που βήχει, φταρνίζεται ή ακόμα και με την ομιλία. Επίσης μεταδίδεται από μολυσμένες επιφάνειες στις οποίες ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες όπως τραπέζια και χερούλια σε πόρτες. Καθώς εισέρχεται στον οργανισμό επιτίθεται στους πνεύμονες και προκαλεί ανοσολογική αντίδραση και προσβάλλει το καρδιαγγειακό σύστημα με δύο τρόπους. Αρχικά μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μέσω της λοίμωξης των πνευμόνων και ακολούθως μειώνοντας την αρτηριακή πίεση από την φλεγμονώδη αντίδραση που δημιουργεί. Αυτά τα δύο δημιουργούν στρες στην καρδιά που για να αιματώσει σωστά τους ιστούς χρειάζεται να χτυπάει πιο δυνατά και πιο γρήγορα.


Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία συνιστά προσοχή και ετοιμότητα σε άτομα με καρδιακά νοσήματα και σε όσους έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες ερωτήσεις που αφορούν τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.


Άτομα με καρδιακά νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό;

Όχι, ο ιός μπορεί να προσβάλλει τον καθένα, ανεξάρτητα των υποκείμενων νοσημάτων. Πάντως άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα της λοίμωξης ή να τα εμφανίσουν σε πιο έντονη μορφή.


Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν ξηρό λαιμό, βήχα, πόνο στο θώρακα και πυρετό. Λίγοι από αυτούς (έως 5%) εμφανίζουν πνευμονία. Άτομα με καρδιακά νοσήματα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτή τη μορφή θωρακικής λοίμωξης


Είναι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων ίδιος για όλα τα άτομα με καρδιακές παθήσεις;

Η μετάδοση του ιού είναι ίδια για όλα τα άτομα. Υπάρχουν όπως μερικές κατηγορίες που πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Τέτοια άτομα είναι τα εξής:

  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, όπως ασθενείς με μεταμόσχευση, ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή εκτενή ακτινοβολία, άτομα με λευχαιμία ή λέμφωμα.

  • · Άτομα ηλικιωμένα, που έχουν δυσκολία αυτοεξυπηρέτησης,, έγκυες γυναίκες με καρδιακά νοσήματα.

  • · Άτομα με καρδιακά νοσήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια και άτομα με συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες.

  • · Άτομα με αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι άτομα που φέρουν βηματοδότη ή απινιδωτή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εκτός αν εμπίπτουν και σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός προκαλεί ενδοκαρδίτιδα σε άτομα με βαλβιδικές νόσους.


Προκαλεί ο ιός καρδιακές προσβολές και αρρυθμίες;

Ναι, βάση της φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλεί ο ιός υπάρχει κίνδυνος τόσο για ρήξη αθηρωματικής πλάκας οδηγώντας σε έμφραγμα μυοκαρδίου ή να πυροδοτήσει αρρυθμίες όπως κολπική μαρμαρυγή.

Η αιφνίδια φλεγμονή μπορεί να προσβάλει τόσο τη καρδιακή αλλά και νεφρική λειτουργία.


Άτομα με καρδιακά νοσήματα και διαβήτη ή υπέρταση διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο;

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από άτομα που προσβλήθηκαν και δεν επιβίωσαν είχαν πολλαπλά νοσήματα όπως υπέρταση και διαβήτης. Αυτά τα νοσήματα είναι συχνά σε άτομα άνω των 70 ετών, οπότε δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι.

Επίσης υπήρξε δημοσίευση για συσχέτιση μιας πολύ κοινής κατηγορίας αντι-υπερτασικων φαρμάκων τους αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου (AMEA) και υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ (ΑΥΑΙΙ) και επιβάρυνση της λοίμωξης.

Αυτή η θεωρία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί και οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να τα λαμβάνουν ως ελάμβαναν καθότι τα οφέλη τους είναι γνωστά εδώ και χρόνια.


Άτομα με σύνδρομο με Brugada διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο;

Άτομα με σύνδρομο Brugada κινδυνεύουν από θανατηφόρες αρρυθμίες όταν εμφανίσουν πυρετό > 39 C. Άτομα με τέτοιο σύνδρομο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να αντιμετωπίζουν τον πυρετό με έγκαιρη λήψη παρακεταμόλης.


Άτομα που είχαν στο παρελθόν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο;

Προς τα παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός προσβάλει άμεσα το μυοκάρδιο, ούτε ότι άτομα που πέρασαν στο παρελθόν είναι αυξημένο κίνδυνο να το ξαναπεράσουν. Όμως η αιφνίδια φλεγμονή μπορεί να προσβάλει τη καρδιακή λειτουργία και να επιβαρύνει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.


Πότε πρέπει να επισκέπτονται το νοσοκομείο άτομα με καρδιακές παθήσεις αν νομίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό που δε μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, ιδίως όταν νιώθετε δυσκολία στην αναπνοή. Επί πυρετού να λαμβάνετε παρακεταμόλη. Δημοσιεύματα που συσχέτισαν αντιπυρετικά όπως ιβουπροφαίνη με επιδείνωση της λοίμωξης από τον ιό δεν έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με το γιατρό σας.


Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις μέρες να μη παραμελείτε τα συμπτώματα από το καρδιαγγειακό σύστημα. Τέτοια συμπτώματα είναι ο θωρακικός πόνος κατά την άσκηση ή την ηρεμία, φτερουγίσματα, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα λιποθυμίας και πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν εμφανιστούν.


392 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page