top of page
Search
  • Writer's pictureNikolaos Karamichalakis

Διαταραχές αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση

Η υπερτασική παθολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική αιτία μητρικής, νεογνικής και εμβρυϊκής νοσηρότητας και θνητότητας, ενώ μία στις δέκα έγκυες γυναίκες εμφανίζει διαταραχές της αρτηριακής πίεσης. Υπέρταση ορίζεται όταν η συστολική πίεση είναι σταθερά αυξημένη από 140 mm Hg και πάνω , ή η διαστολική από 90 mmHg και πάνω ή όταν και οι δύο είναι αυξημένες.

Οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:


· την Υπέρταση της κύησης, που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την 20ή εβδομάδα.
· την Προεκλαμψία,  που σε συνδυασμό με υψηλή πίεση μετά την 20ή εβδομάδα, εμφανίζεται σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα.
· την Εκλαμψία, όταν η προεκλαμψία συνδυάζεται με σπασμούς
· την Χρόνια προυπάρχουσα υπέρταση, όταν η υπέρταση προϋπάρχει ή όταν διαπιστώνεται εντός των πρώτων 20 εβδομάδων και παραμένει συνήθως και μετά τον τοκετό.


Τι συμπτώματα εμφανίζουν οι έγκυες με υπέρταση;

Οι περισσότερες έγκυες δεν εμφανίζουν συμπτώματα λόγω υπέρτασης. ‘Ομως συγκεκριμένα συμπτώματα είναι ανησυχητικά και πρέπει να ελέγχονται και να αναφέρονται στο γιατρό όπως:


· Έμετοι και ναυτία προς το τέλος της εγκυμοσύνης.
· Πονοκέφαλοι που δεν ελέγχονται με παυσίπονα.
· Διαταραχές στην όραση: και συγκεκριμένα διπλωπία, θολή όραση ή ξαφνικές λάμψεις.
· Κοιλιακός πόνος, επίμονος ψηλά στην κοιλιά ή κάτω από τα πλευρά.
· Μειωμένη ποσότητα ούρων.
· Ξαφνικό οίδημα στα χέρια, στα πόδια ή στο πρόσωπο, πέραν του συνηθισμένου ήπιου οιδήματος που παρατηρείται στην εγκυμοσύνη.



Τι είναι η προεκλαμψία;

Η Προεκλαμψία (ή παλιότερα τοξιναιμία), είναι η παθολογική αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά την 20ή εβδομάδα μαζί με εμφάνιση σημαντική ποσότητας απέκκρισης πρωτεΐνης στα ούρα.

Διακρίνεται σε ήπια και σε σοβαρή προεκλαμψία, που μπορεί να είναι επικίνδυνη, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο. Η ήπια μορφή είναι και η πιο συχνή ενώ η σοβαρή μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, τους νεφρούς, το ήπαρ, την πηκτικότητα του αίματος καθώς και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το σύνδρομο HELLP είναι μια τέτοια σοβαρή μορφή και χαρακτηρίζεται από διαταραχές πηκτικότητας του αίματος και ηπατική δυσλειτουργία.

Όταν η διάγνωση της προεκλαμψίας γίνει νωρίς στην κύηση, χορηγούνται ενέσεις με κορτικοστεροειδή, για να επιταχυνθεί η ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου. Σε ήπιες μορφές, ο τοκετός μπορεί να καθυστερήσει, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη και ωρίμανση του εμβρύου. Σε σοβαρές μορφές όμως η οριστική θεραπεία είναι η γέννηση του εμβρύου και η έξοδος του πλακούντα.


Ποιες γυναίκες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση κύησης και προεκλαμψία;


• Χρόνια υπέρταση
• Χρόνια νεφρική νόσο
• Σακχαρώδη διαβήτη
• Αυτοάνοσα νοσήματα
• Προεκλαμψία ή υπέρταση σε προηγούμενη κύηση


Γυναίκες μετρίου κινδύνου είναι αυτές με:



• Πρώτη εγκυμοσύνη
• Πολύδυμη κύηση
• Παχυσαρκία
• Οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας (μητέρα ή αδελφή)
• Ηλικία πάνω από τα 40 έτη



Αντιμετώπιση υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη


Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετωπισης της υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη που είναι ασφαλή για το μωρό. Γυναίκες που λαμβάνουν ήδη αγωγή για υπέρταση και μείνουν έγκυοι ή προγραμματίζουν εγκυμοσύνη πρέπει να ενημερώσουν τον ιατρό τους και να τους κατευθύνει κατάλληλα.

Οι γυναίκες με υπέρταση κύησης ή προεκλαμψία, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής, καλή διατροφή, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, σωματική άσκηση και οπωσδήποτε αποφυγή καπνίσματος.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page