top of page
Search
  • Writer's pictureNikolaos Karamichalakis

Κορωνοϊός και καρδιά: μέτρα προστασίας και φάρμακα

Άτομα με καρδιακά νοσήματα μπορούν να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό (COVID-19);


Ακολουθούμε τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας μας. Στη σελίδα του Υπουργείου Υγείας αναφέρονται αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης. Αυτά που είναι σημαντικά είναι τα εξής:

  • Αποφύγετε άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχα, συνάχι, πυρετό κ.α.).

  • Κρατήστε απόσταση δύο μέτρων από άλλα άτομα όποτε είναι δυνατόν.

  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

  • Καλύψτε το στόμα σας με μαντήλι όταν βήχετε ή να βήχετε στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

  • Καλύψτε τη μύτη σας με μαντήλι όταν φτερνίζεστε ή χρησιμοποιείτε το εσωτερικό του αγκώνα σας.

  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

  • Καθαρίστε συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες, όπως πόμολα, λαβές, τιμόνια ή διακόπτες φωτισμού, με απολυμαντικό για να αφαιρέσετε τον ιό.


Είναι η απομόνωση η λύση για αποφυγή του ιού;


Απομόνωση σημαίνει μένουμε μέσα στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφεύγοντας την επαφή με άλλους. Οι συμβουλές για την απομόνωση είναι διαφορετικές σε διάφορες χώρες, αλλά τα παρακάτω ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρώπης:

  • Εάν έχετε συμπτώματα πυρετού (θερμοκρασία 37,8 ° C ή υψηλότερη), βήχα ή θωρακική λοίμωξη, θα πρέπει να απομονώνεστε.

  • Αν δεν έχετε συμπτώματα, αποφύγετε την επαφή με οποιονδήποτε είναι άρρωστος, ακόμα και αν "έχουν απλά ένα ήπιο κρύωμα".

  • Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας από το σπίτι εάν αυτό είναι εφικτό.

  • Σε ορισμένες χώρες όπως στη δικιά μας ενδέχεται να σας ζητηθεί να ακολουθήσετε αυστηρότερη απομόνωση (όπως συμβαίνει και στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο).


Υπάρχει προστασία για αυτόν τον ιό από το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου;


Όχι. Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και το εμβόλιο της γρίπης, δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού.

Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα γίνει διαθέσιμο.

Όμως, παρόλο που τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου δεν είναι αποτελεσματικά κατά του COVID-19, ο εμβολιασμός κατά των αναπνευστικών παθήσεων συνιστάται ιδιαίτερα από μεγάλες οργανώσεις υγείας όπως η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την προστασία σας.

Πρέπει να φορέσω μάσκα για να προστατευτώ από τον ιό;


Για το γενικό πληθυσμό συνιστάται να φοράει μάσκα μόνο εάν εμφανίζει συμπτώματα, όπως βήχα ή πυρετό, ή αν φροντίζει κάποιον με αυτά τα συμπτώματα.

Εάν έχετε ένα καρδιακό νόσημα δεν συνιστάται να φοράτε μάσκα χωρίς να υπάρχει κάτι από τα παραπάνω, γιατί η χρήση μάσκας μπορεί να κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη. Εάν έχετε καρδιακή νόσο και ανησυχείτε για λοίμωξη του COVID-19, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη μάσκας προσώπου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν μόνο αν είναι απαραίτητο. Όταν φοράτε μάσκα, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε με τον σωστό τρόπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό.


Μπορώ να κολλήσω τον COVID-19 από το κατοικίδιο μου;


Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν την ασθένεια από τα οικιακά ζώα όπως οι γάτες και οι σκύλοι.


Μπορούν οι άνθρωποι να κολλήσουν τον COVID-19 περισσότερες από μία φορές;


Η τρέχουσα βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η ανοσία στο COVID-19 αναπτύσσεται μετά την πρώτη λοίμωξη, οπότε δεν είναι δυνατόν να την πιάσουμε ξανά. Υπάρχουν όμως παραδείγματα ιών, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, τα οποία μπορούν να κολλήσουμε περισσότερες από μία φορές εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ο ιός αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αυτό μπορεί να συμβεί με τον COVID-19.


Πρέπει να αλλάξω κάποια από τις δόσεις των φαρμάκων της καρδιάς μου;


Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η διακοπή ή η αλλαγή ενός φαρμάκου μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και θα μπορούσε να κάνει την κατάστασή σας χειρότερη. Φάρμακα πολύ αποτελεσματικά για την καρδιακή ανεπάρκεια, για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, για την πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου δεν πρέπει να τροποποιούνται χωρίς να ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Επίσης, αποφεύγουμε να παίρνουμε σκευάσματα για ιώσεις που μπορεί να έχουν παρενέργειες ή να αλληλοεπιδρούν με την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή.

Ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοποιητικά φάρμακα, όπως μετά από μεταμόσχευση καρδιάς, πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Η μείωση των δόσεων συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης απόρριψης της μεταμοσχευμένης καρδιάς.

Πάρτε όλα τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας σας συνταγογραφήθηκε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας, αλλά μην κάνετε αλλαγές πριν μιλήσετε.

Πρέπει να ανησυχώ για τις ελλείψεις φαρμάκων;


Όλα γίνονται για να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες βασικών φαρμάκων διατηρούνται. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθεί την κατάσταση και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφέρει έλλειψη βασικών φαρμάκων.



Οι παραπάνω ερωτήσεις προέρχονται από τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, στον τομέα που απευθύνεται σε άτομα με καρδιακά νοσήματα.





147 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page